De opdrachtcompositie

Donde habite el olvido

Voor NSK2017 Emotioneel Abstract componeerde Joost Kleppe Donde habite el olvido:

“Vocale muziek componeren is mijn lust en mijn leven. Zeker als ik mag schrijven voor een koor met de kwaliteit van het NSK. Het NSK heeft in mijn loopbaan een speciale rol gespeeld. Precies twintig jaar geleden bracht het mijn Sinfonia de uma noite inquieta in première, toen nog onder leiding van Daniel Reuss. Het stuk heeft daarna bij veel koren -o.a. het Nederlands Kamerkoor- op de lessenaars gestaan.

Dit nieuwe opdrachtwerk is gebaseerd op een gedicht van Luis Cernuda, één van mijn lievelingsdichters. Hij behoorde samen met o.a. Frederico García Lorca tot de beroemde Generatie van ’27. Het gedicht Donde habite el olvido (Waar de vergetelheid woont) schreef hij als jonge man naar aanleiding van een bittere verliefdheid. Een herkenbaar thema voor studenten, want juist als je jong bent kan liefdesverdriet er naar mijn ervaring enorm hard inhakken.

In ruimere zin gaat het gedicht ook over de wens aan de hartstochten te ontkomen en een wereld te vinden ‘waar het verlangen niet bestaat’. Een positief sterven, dat je buiten de tijd en het menselijk lijden plaatst.

Een deel van deze compositie heb ik in Andalusië geschreven. In de ritmiek en in sommige akkoorden is dan ook de invloed van de Spaanse flamenco te herkennen.”

Back To Top