Solist

Emma Kroon

Cellist

Emma Kroon (1994) begon met cellolessen toen ze 4 jaar was. Slechts vier jaar later werd ze aangenomen bij de Jong Talentafdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze studeerde bij Monique Bartels. Vanaf 2007 studeerde ze bij dezelfde docente aan de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam. Hier behaalde zij in mei 2016 haar bachelorsdiploma met een 9,5 na vier jaar studeren bij Maarten Mostert. Vanaf september 2016 vervolgt zij haar studie in de masteropleiding bij Dmitri Ferschtman. Emma vormt een duo met pianist Lucas van der Vegt en is de celliste van het Dostojevski kwartet. Ook is ze sinds 2016 lid van het Schleswig-Holstein Festivalorkest.

Sinds 2005 heeft Emma meerdere prijzen gewonnen tijdens het Nationaal Concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Tijdens het Nationaal Celloconcours 2014 bereikte ze de halve finale en kreeg ze de mogelijkheid een masterclass te volgen bij prof. Laurence Lesser. Dit leidde tot een uitnodiging voor de Orford Academy 2015 in Canada, waar Emma lessen volgde bij prof. Lesser en concerten speelde tijdens het festival.

In de zomer van 2014 was Emma soliste tijdens de tournee van Symfonieorkest Haerlem in Salzburg en Wenen. Hierna volgden meerdere concerten in Nederland als solist. Emma was eerste cellist bij het strijkorkest de Fancy Fiddlers o.l.v. Coosje Wijzenbeek. Sinds ze lid werd in 2004, trad ze in verschillende formaties, als ook als soliste, op in heel Nederland en ook in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Ze speelde verder op festivals als het Grachtenfestival Amsterdam, Internationaal Kamermuziekfestiva Utrecht, het Zwitserse festival ‘Next Generation’ en de Cellobiënnale Amsterdam. Dankzij het ‘Global Leadership program’ van de Musikakademie Liechtenstein speelde Emma verschillende concerten in en rondom Washington D.C. in maart 2016.

Emma volgde masterclasses bij o.a. Richard Aaron, Anner Bijlsma, Malcolm Bilson, Dimitri Ferschtman, Laurence Lesser, Jérôme Pernóo and Pieter Wispelwey. De Van de Ende Foundation ondersteunde haar hierbij in 2011 en 2013 d.m.v. een studiebeurs. In 2015 maakte het Niemeijer fonds en Arsdonandi het mogelijk om aan de Orford Academy te kunnen studeren.

Back To Top