Artistiek Team
Béni Csillag
Dirigent
Béni Csillag (1976) begon zijn muzikale opleiding met vioollessen. Ook leerde hij dirigeren en leidde vanaf 2001 een aantal operaproducties. In 2005 begon hij met de studie koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt. In deze periode was hij ook verbonden aan de Utrechtse Studenten Cantorij. Tevens werd hij geselecteerd voor verscheidene masterclasses en was hij in 2013 als repetitor verbonden aan het Groot Omroepkoor en Cappella Amsterdam. Momenteel werkt hij als docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en dirigeert hij verschillende koren. In 2022 zal Béni voor de derde keer het Nederlands Studenten Kamerkoor leiden.
Tristan Knelange
Repetitor
Tristan wilde eigenlijk helikopterpiloot worden, maar toen hij eenmaal klaar was met zijn bachelors Geschiedenis en Filosofie, kon hij niet meer bij de luchtmacht terecht omdat hij ouder dan 25 was. In plaats daarvan meldde hij zich bij het Conservatorium van Amsterdam, waar hij van 2010 tot 2014 studeerde aan de afdeling Docent Muziek. Hierna behaalde hij cum laude de Master Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, met een scriptie over het gebruik van Leidmotieven in de opera Wozzeck van Alban Berg. In 2012 richtte hij Boeuf Majeur op, een koor dat zich, in samenspraak met theater en elektronica, richt op vernieuwende uitvoeringspraktijken. Verder dirigeerde hij bij diverse koren, onder andere het koor van Sempre Crescendo in Leiden, de cantorij van de Remonstrantse Gemeente Vrijburg en bij de techno-opera NIKOLA. Recentelijk nog dirigeerde Tristan het Requiem van Mozart bij het Studentenkoor Amsterdam. Ook geeft hij met veel plezier workshops bij Stichting Buitenkunst. Tristan woonde ruim drie jaar in India, waar hij zich verdiepte in Mantra en Devotionele zang en in Mumbai het koor Kokomo oprichtte. Vanaf september 2022 zal Tristan de Master Koordirectie aan het Utrechts Conservatorium volgen bij Rob Vermeulen.
Hillary Blake Firestone
Regisseur
Hillary Blake Firestone is een choreografe, performer en docente. Sinds 1999 woont en werkt zij in Nederland. Na het afronden van haar studies in dansperformance / -compositie en literatuur in New York, werkte ze nauw samen met diverse choreografen, componisten, musici en beeldend kunstenaars. In Nederland is ze te zien geweest in het werk van o.a. Frans Poelstra & Jan Langedijk, Beppie Blankert, Keren Levi, Pere Faura, Ulrike Quade en Nicole Beutler. Hillary maakte voorstellingen, installaties en films voor festivals zoals Julidans, De Parade, Cinedans, Tanz im August en Terug Naar Het Begin, locaties zoals kathedralen, fabrieken en De Bibliotheca Alexandrina, muziekpodia zoals Paradiso en Het Muziekgebouw aan het IJ, en voor gezelschappen zoals Connie Janssen Danst en Le Groupe Dans (Canada). Haar werk is steevast ‘complex met een menselijke kern’, waarbij ze het evenwicht zoekt tussen uiterste precisie en onaangepaste lichamelijkheid. Humor is daarbij voor Hillary een onmisbaar middel. Ook is het samenspel tussen beweging en geluid een belangrijk aandachtspunt in Hillary’s werk.
Naast haar eigen samenwerkingen met musici en componisten, is zij de afgelopen jaren uitgenodigd als coach van NKK NXT, het talentontwikkelingsprogramma van het Nederlands Kamerkoor, en Spr!tzl, het talentontwikkelingsplatform van Silbersee. Daarnaast begeleidt ze het werk van jonge dans- en theatermakers aan de dansfaculteit van ArtEZ en bij de New York University’s International Theater Workshop.
Jonathan Ploeg
Zangcoach
De tenor Jonathan Ploeg kwam op jonge leeftijd in aanraking met klassieke muziek en speelde negen jaar hobo. Pas in zijn studententijd werd hij enthousiast voor het zanginstrument. Jonathan studeerde in 2015 met honneurs af bij de Bachelor of Music voor zang en koordirectie aan het Utrechts Conservatorium. Hij studeerde klassiek zang bij Jón Thorsteinsson en koordirectie bij Rob Vermeulen. Jonathan is momenteel werkzaam als (solo-)zanger, dirigent en producent in de kunsten. Samen met zijn broer Imre is hij de oprichter en dirigent van het Utrechtse Kamerkoor JIP. Als zanger is hij verbonden aan het vijfkoppige Olga Vocal Ensemble. Als dirigent en zanger verdiept hij zich in stemscholing voor groepen.
Anke Brouwer
Componist
Anke Brouwer (Groningen, 1975) begon op 9-jarige leeftijd met blokfluitlessen bij Jankees Braaksma. Op haar 16de won ze een eerste prijs bij het Prinses Christina Concours. Vervolgens studeerde ze blokfluit bij Paul Leenhouts aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en elektronische- en computercompositie aan de Hogeschool der Kunsten Utrecht. Anke vervolgde haar studie compositie bij Martijn Padding, Louis Andriessen en Diderik Wagenaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze haar Bachelor- en Masterdiploma behaalde. Naast haar studie volgde ze lessen bij componist Chiel Meijering. Sindsdien is Anke werkzaam als componist van hedendaagse muziek, onder andere in opdracht van Amsterdam Loeki Stardust Quartet, David Kweksilber Bigband, Radio Filharmonisch Orkest, Asko|Schönberg, Insomnio en Radio Kamer Filharmonie. Op het gebied van opera- en muziektheaterproducties werkte zij in opdracht van ZT Hollandia (Johan Simons/Paul Koek), de Veenfabriek, het Concertgebouw en het Holland Festival. Anke schrijft graag voor stem. Ze werkte o.a. samen met Capella Amsterdam, het Nederlands Kamerkoor en solisten als Keren Motseri, Fanny Alofs, Claron McFadden, Marcel Beekman en Martijn Cornet. Daarnaast is Anke in 2013 begonnen met het begeleiden van ouderen met een psychiatrische achtergrond of dementie met het maken van een levenslied.