Programma 2019-2020

Chants d'Amour

De stukken

Claude Debussy – Quant j’ai ouy le tabourin

Karel van Orléans werd bekend door de gedichten die hij schreef tijdens zijn 25-jarig gevangenschap in Engeland. Ver weg van zijn geliefde Frankrijk – en de vrouw die daar nog altijd was – verwoordde Karel zijn weemoed in deze drie gedichten. Debussy verklankte de gedichten van de verbannen Karel van Orléans in deze Trois Chansons.

Trois beaux oiseaux du paradis – Maurice Ravel

Ravel, die in de Eerste Wereldoorlog wilde vechten voor Frankrijk, schreef deze liederen in 1914, terwijl hij afwachtte of hij in het leger geplaatst zou worden. Alle drie de liederen (waarvan hij de teksten zelf schreef) gaan over verlies, hoewel ze niet allemaal treurig van aard zijn.

André Jolivet – Épithalame

Een ode aan de liefde. André Jolivet schreef Épithalame voor zijn vrouw ter ere van hun twintigjarig huwelijksjubileum. De jaren van samenzijn worden verklankt in dit etherische 12-stemmige werk voor vocaal orkest, waarin de grenzen van de stem worden opgezocht.

Aspetti d’Amore – Mark van Platen

De veelzijdige componist Mark van Platen zal als opdrachtcomponist van het NSK 2020 een uitdagend werk schrijven voor 8-stemmig koor waarin de liefde centraal staat. Volgens de componist zelf wordt het ‘een prismatisch geheel, waarin de liefde als pijnlijke aangelegenheid, als allerhoogst geluk en vanuit nog tien perspectieven wordt bezongen zonder dat er een standpunt wordt ingenomen. Het moet raadselachtig zijn, zoals het leven zelf’.

Rudolf Escher – Songs of love and eternity

Escher componeerde deze muziek op vijf gedichten van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson: haar Songs of Love and Eternity. De teksten komen duidelijk naar voren doordat ze steeds door maar enkele stemmen worden uitgesproken (de andere zangers zingen op klinkers). Door de chromatische complexiteit werden de liederen pas twaalf jaar na ze gecomponeerd waren uitgevoerd.

Frauenliebe und -Leben – Robert Schumann / arr. Wijnand van Klaveren

In de gedichtenverzameling Frauenliebe und -Leben van Adelbert von Chamisso wordt de liefde tussen een man en vrouw beschreven. Vanuit het perspectief van de vrouw maken we de eerste ontmoeting mee, het smachten, de bruiloft, de geboorte van het kind, tot aan de dood van haar man. Schumann zette de gedichten op melodie voor solozang en piano. Arrangeur Wijnand van Klaveren maakt speciaal voor het NSK een bewerking voor vierstemmig koor.

Maurice Duruflé – Ubi caritas

Ubi caritas is, oorspronkelijk, een Gregoriaanse hymne. In zijn compositie heeft Duruflé dit hymne-achtige karakter behouden – het resultaat is een vloeiend lied, waarin de melodieuze boodschap het hele stuk door duidelijk klinkt.

Back To Top