De verwondering over het heelal en de kosmos: sterrenkundige Peter Barthel, bekend van het in 2014 verschenen boek ‘Professor, bestaat God?’, geeft een lezing op 24 februari om 14:15 uur in de Lutherse Kerk te Groningen. De lezing vindt plaats voorafgaand aan het NSK-concert ‘In the Beginning’ van 15:00 uur.
De grootsheid van het bestaan, de wonderen van de schepping en het leven op aarde worden bezongen in de muziek die het NSK ten gehore brengt, maar het bestaan is meer dan het leven van de mensen en wat we om ons heen zien; want hoe ver reikt de kosmos, wat onttrekt het heelal aan onze ogen en wat is de energie die de schijnbaar eindeloos uitgestrekte materie vormgeeft?
In 2014 kreeg professor Peter Barthel een vraag van een zevenjarige jongen: “Professor, bestaat God?” Antwoord volgde in een brief, een lezing en uiteindelijk in een boek. Als natuurwetenschapper houdt hij zich bezig met de energetische processen en fascinerende objecten van het ‘vroege’ heelal, dat vele lichtjaren van ons verwijderd is en informatie geeft over de eerste, vroege miljarden jaren na de oerknal, maar hij kijkt ook verder dan de horizonten van kennis. Hij zal vertellen over het begin van het heelal en beantwoordt vragen over de uniciteit van de aarde en de mens. Is er ruimte voor een scheppende God?
Peter Barthel (1952) is professor in de astronomie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In april 2013 ontving hij de Willem de Graaffprijs die driejaarlijks wordt uitgereikt aan een astronoom of ruimteonderzoeker.